Τερμίτες

Οι τερμίτες, κοινό όνομα για τα έντομα με επιστημονικό όνομα Ισόπτερα (Isoptera), είναι πτερυγωτά έντομα, αλλά οι ειδικοί δεν συμφωνούν στην ακριβή κατάταξη. Τα ισόπτερα περιλαμβάνουν περί τα 2.300 είδη. Συχνά συγχέονται με τα μυρμήγκια, καθώς είναι και εκείνα κοινωνικά έντομα. Ονομάζονται και «Λευκά Μυρμήγκια». Η τροφή τους είναι κυρίως ξύλο. Η κοινωνία τους περιλαμβάνει τις τάξεις των εργατών, των στρατιωτών και των αναπαραγωγών. Ζουν σε θερμές περιοχές (σαβάνες), όπως στην Αφρική, την Νότια Αμερική και τη Νότια Ευρώπη.

Η κύρια διαφορά των τερμιτών από τα μυρμήγκια έγκειται στο ότι το σώμα τους είναι μονοκόμματο με μια μικρή σύσφιγξη μεταξύ του θώρακα και της κοιλιάς, χωρίς το λεπτό μίσχο που έχουν τα μυρμήγκια που ενώνει το θώρακα με την κοιλιά τους.

Απολυμάνσεις Πάτρα

Οι τερμίτες είναι πολυμορφικοί. Στείροι εργάτες (θηλυκά και αρσενικά), στείροι στρατιώτες (θηλυκά και αρσενικά) και αναπαραγωγικά άτομα έχουν όμως πολλά κοινά. Το σώμα είναι μαλακό, λευκό, μόνο το κεφάλι κατά μέρος ή ολόκληρο έχει το χρώμα του κεχριμπαριού.

Στο κεφάλι εκφύονται δύο νηματοειδείς κεραίες. Οι σύνθετοι οφθαλμοί μπορεί να είναι πολύ απλοί και οφθαλμίδια μπορεί να λείπουν. Τα στοματικά μόρια είναι μασητικού τύπου. Στις στείρες κάστες είναι πιο επιβλητικά. Τα πόδια έχουν μακρά ισχία και οι ταρσοί σχεδόν σε όλες τις οικογένειες είναι τετραμερείς.

Η κοιλιά αποτελείται από δέκα δακτυλίους και με λίγες εξαιρέσεις καταλήγει σε ένα ζεύγος κερκιδίων (ή κέρκων, cerci). Οι κέρκοι έχουν μόνο λίγα άρθρα. Κατά κανόνα εξωτερικά γεννητικά όργανα απουσιάζουν.

4 ΒΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΕΡΜΙΤΕΣ

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος στους τερμίτες είναι πως ζουν κρυφά και κατά κανόνα γίνονται αντιληπτές μόνο όταν είναι πολύ αργά. Ο τρόπος καταπολέμησης εξαρτάται από τον τρόπο ζωής του είδους. 

Icon

Έλεγχος

Οι υπόγειοι τερμίτες συνήθως φτάνουν πάνω από την επιφάνεια της γης για να βρουν ξύλο ή άλλη πηγή κυτταρίνης.
Icon

Εξόντωση

Ο τρόπος καταπολέμησης εξαρτάται από το τρόπο ζωής του είδους. Για τους τερμίτες ξηρού ξύλου χρειάζεται καπνιστικό εντομοκτόνο.
Icon

Προστασία

Για την αποτελεσματική προστασία θα πρέπει να σιγουρευτείτε πως δεν έχει μείνει κανένας εργάτης, ούτε η βασίλισσα μετά την εξόντωση.
Icon

Συντήρηση

Παραδίνουμε πιστοποιητικό απεντόμωσης καθώς και εγγύηση οριστικής εξόντωσης των τερμιτών.

Ενδιαφέρουσα παρατήρηση είναι πως τα αποθέματα λιθάνθρακα θα ήταν πολύ μικρότερα, εάν στην λιθανθρακοφόρο περίοδο υπήρχαν τερμίτες. Σήμερα τα ισόπτερα ακόμα καταστρέφουν βιβλία, τους στύλους των εταιριών ηλεκτρισμού και τηλεφωνίας, τις τραβέρσες των σιδηροδρομικών γραμμών και τα θεμέλια οικοδομών, αρκεί να είναι από ξύλο.

Στείλτε μας Email

Οδηγίες

Subtitle
services

Some description text for this item

Subtitle
customer care

Some description text for this item

Email Us

Get Direction

to top